![© Smiallicencja: Creative Commons](/media/lib/16/1193158544_681741-159b27d9bbd71e3c78b6785a4888a281.jpeg)
Chłodnica mózgowa
23 października 2007, 16:49Chłodnica do mózgu? Czemu nie. Na japońskim Yamaguchi University zaprojektowano radiator, który ma chłodzić i uspokajać w czasie ataku "przegrzany" mózg osoby chorej na padaczkę.
![](/media/lib/540/n-octopus_cyanea-04ce1635a06517019ccc883d687da09d.jpg)
Po raz pierwszy zarejestrowano fale mózgowe u poruszającej się ośmiornicy
27 lutego 2023, 12:35Jeśli chcemy zrozumieć, jak pracuje mózg, ośmiornice są idealnymi zwierzętami do badań jako materiał porównawczy z ssakami. Mają duże mózgu, niezwykłe unikatowe ciała i zaawansowane zdolności poznawcze, które rozwinęły się zupełnie inaczej niż u kręgowców, mówi doktor Tamar Gutnick z Okinawa Institute of Science and Technology (OIST).
![](/media/lib/178/n-solfatara-066031ed92b8ed87f69f0bf081670a83.jpg)
Bakterie zależne od metali ziem rzadkich
31 października 2013, 11:57Metanotroficzne bakterie Methylacidiphilum fumariolicum z gorących źródeł potrzebują metali ziem rzadkich, by rosnąć.
![](/media/lib/215/n-uscisk-dloni-ddf97ff83d06f4822943fb08f95f12d8.jpg)
Podanie dłoni - podprogowa komunikacja zapachowa
4 marca 2015, 12:31Podanie dłoni może być akceptowalnym społecznie sposobem komunikowania się za pośrednictwem zapachu. Zespół z Instytutu Nauki Weizmanna wykazał, że po uściśnięciu ręki eksperymentatora tej samej płci liczba sekund spędzanych na wąchaniu własnej prawej dłoni rosła ponad 2-krotnie.
![Różeniec górski© UCI](/media/lib/19/1197024564_591796-ba51eecc0926456ba176f15f7ff9d4fd.jpeg)
Złoty korzeń życia
7 grudnia 2007, 10:44Muszki owocowe, których dietę uzupełniono o wyciąg z różeńca górskiego (Rhodiola rosea), żyły aż o 10% dłużej od owadów z pozostałych grup eksperymentalnych. Różeniec jest rośliną arktyczno-alpejską. Można ją spotkać w Eurazji i Ameryce Północnej. Rosjanie i Skandynawowie od dawna używają jej do walki ze stresem.
![](/media/lib/549/n-stres-4bc532a471ce1d0111b781a99c7f14d1.jpg)
Nasz wiek biologiczny rośnie pod wpływem stresu, ale trend ten można odwrócić
8 maja 2023, 12:13Nasze badania rzucają wyzwanie przekonaniu, że nasz wiek biologiczny może tylko rosnąć i sugerują, że możliwe jest znalezienie sposobów na spowolnienie biologicznego starzenia się lub nawet częściowe obniżenie wieku biologicznego, mówi doktor Vadim Gladyshev z Wydziału Genetyki Brigham and Women’s Hospital.
![](/media/lib/180/n-hd106906b-9a0800d04b279fa218f6530bf75a24c5.jpg)
Niezwykle odległa planeta
5 grudnia 2013, 18:53Zespół pracujący pod kierunkiem studentki V roku Wydziału Astronomii na University of Arizona, odkrył niezwykłą planetę krążącą wokół gwiazdy podobnej do Słońca. HD 106906b ma masę 11-krotnie większą od masy Jowisza, a tym, co czyni ją wyjątkową jest jej olbrzymia odległość od gwiazdy macierzystej
![](/media/lib/118/n-papieros-009d16360e3742f402a463b4601db613.jpg)
Przez dym papierosowy bakterie stają się bardziej agresywne
3 kwietnia 2015, 09:02Specjaliści ze Szkoły Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zademonstrowali, że wystawione na działanie dymu papierosowego metycylinooporne gronkowce złociste (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) stają się jeszcze bardziej oporne na działania układu immunologicznego.
Ciemna masa
16 stycznia 2008, 00:27Naukowcy z amerykańskiego Rice University mogą poszczycić się nowym kandydatem do Księgi Rekordów Guinnessa. Zespół pracujący pod wodzą profesora Pulickela Ajayana stworzył bowiem najciemniejszy materiał znany ludzkości. Badacze wykorzystali bardzo popularne w świecie nauki węglowe nanorurki i wykonali z nich "dywan" odbijający zaledwie 0,045% padającego nań światła.
![](/media/lib/552/n-slon-fbed594cb4c96d1fc8f78383f1d77cc2.jpg)
Słoń je to, co lubi. Dopiero zaczynamy poznawać preferencje dietetyczne tych ssaków
5 lipca 2023, 09:02Słonie żywią się roślinami, to wie każdy. Jednak naukowcy do dzisiaj dokładnie nie wiedzą, jakie konkretne rośliny zjadają te jedne z najbardziej popularnych dzikich zwierząt. Gdy rozmawiam z ludźmi, którzy nie są specjalistami, są zaskoczeni, że tak naprawdę nigdy nie mieliśmy pełnego obrazu tego, co słonie jedzą, mówi profesor Tyler Kartzinel z Brown University. Jeśli lepiej zrozumiemy, co je każdy z osobników, lepiej będziemy mogli chronić słonie, nosorożce czy bawoły, dodaje.